Hoe weet je of jouw zorgverzekering 2023 voldoende is?

De overheid bepaald jaarlijks wat er in het basispakket zit en welke kosten er gedekt zullen worden. Iedereen heeft tot 31 december de tijd om een andere zorgverzekering af te sluiten bij een andere zorgverzekeraar. Door verschillende zorgverzekeringen te vergelijken kan je soms behoorlijk wat besparen.

 

Welke zorg denk je nodig te hebben

Het is erg belangrijk voor je zorgverzekering 2023 om na te denken over welke zorg jij nodig denkt te hebben volgend jaar. Je kan hierbij denken aan bepaalde medicatie, bloedonderzoek, afspraken bij een psycholoog of fysiotherapie. Het kan ook zijn dat je zwanger bent of probeert te worden, dan zou kraamzorg ook iets zijn waar je over na moet denken.

Wat zullen je kosten ongeveer zijn

Als je een inschatting hebt gemaakt over de zorg die je denkt nodig te hebben voor je zorgverzekering 2023 kan je daarna het beste een schatting maken van je kosten voor deze zorg. Soms weet je niet hoe hoog de kosten zullen zijn en dat is ook niet erg.

Wat dekt jouw basisverzekering allemaal

Het is belangrijk dat je eens goed kijkt wat jouw basisverzekering allemaal dekt. Meestal worden belangrijke dingen al vergoed. Hier kan je denken aan de zorg bij een huisarts of spoedeisende hulp. Ook psychologische zorg, maar hier zitten vaak wel voorwaarden aan vast. Kinderen tot 18 jaar krijgen met klachten 18 fysiotherapiebehandelingen vergoed, voor mensen ouder van 18 bestaat er een aanvullende verzekering. Het is dus goed om dit eens na te gaan zodat je weet waar je je aanvullend voor kan verzekeren. Een zorgverzekeraar

Je eigen risico bepalen

Je betaalt voor je basisverzekering een eigen risico van € 385. Dit bedrag zal tot 2025 niet veranderen. Wat je zelf kan doen is je eigen risico verhogen naar een bedrag van € 885,-. Je krijgt van je verzekeraar dan een kleine korting per maand. Of je dit nou wel of niet moet doen blijft een lastige keuze. Je kan het beste eens kijken naar hoeveel eigen risico je de afgelopen jaren hebt verbruikt. Dit kan je zien als je online inlogt bij je verzekeraar. Als je dure medicijnen nodig hebt, of je komt jaarlijks wel eens in het ziekenhuis, dan is het niet handig om je eigen risico te verhogen.

Aanvullende verzekeringen bekijken

Omdat je inmiddels wel een beetje weet wat de basisverzekering allemaal dekt voor de zorgverzekering 2023 kan je nu ook kijken of er aanvullende verzekeringen zijn die je graag wil meeverzekeren. Je kan hierbij denken aan brillen en lenzen, tandartskosten, fysiotherapie of orthodontie. Als je weinig kosten maakt bij een tandarts is het soms goedkoper om jouw tandarts zelf te betalen dan een aanvullende tandartsverzekering te nemen.

Online zorgverzekeraars vergelijken.

Als je weet waar jij je voor wil verzekeren in 2023 kan je online wat zorgverzekeraars met elkaar gaan vergelijken. Zo kan je makkelijk zien hoe hoog de premie zal zijn die je per maand moet betalen aan je verzekeraar. Ook de zorgkeuze is belangrijk. Zo kan je zien voor welke ziekenhuizen of zorgverleners je mag kiezen. Je zorgverzekeraar zal bemiddelen en heeft een zorgplicht.