Dit is waarom hardlopen zo goed voor je is!

Veel sporters doen aan hardlopen omdat het heerlijk is om te doen. Tijdens het hardlopen ervaar je rust in je hoofd en daardoor is het zo leuk om te doen, althans dat vind ik. Niet alleen is hardlopen een heerlijke bezigheid, maar het is ook nog eens heel goed voor je. De redenen dat hardlopen zo goed voor je is vertel ik je in deze blog.

Lichaam

Hardlopen is een manier om meer spieren op te bouwen in je onderlichaam. Voornamelijk je bovenbenen zullen door het hardlopen meer spieren krijgen. Door het hardlopen zul je ook minder vet krijgen in je lichaam, want naast dat het goed is voor je spieren, zorgt hardlopen ook voor vetverbranding. Mocht je veel spieren willen opbouwen, dan moet je hardlopen combineren met krachttraining. Op gegeven moment is de opbouw van spieren met hardlopen alleen klaar, waardoor een combinatie met krachttraining de beste optie is om vet te verbranden en spieren op te bouwen. 

Conditie

Het is natuurlijk geen verrassing meer dat hardlopen goed is voor je conditie. Hoe vaker je hardloopt en hoe vaker je langere afstanden aflegt, hoe meer conditie je opbouwt en hoe langer je dus voortaan kunt doorgaan met hardlopen. Als je conditie op hebt gebouwd, moet je wel blijven hardlopen om de conditie niet weer te verliezen.

Het hart

Hardlopen is, naast dat het goed is voor je spieropbouw en vetverlies, ook heel goed voor je hart. Uit onderzoek is gebleken dat hardlopen zorgt tot wel 15 tot 30 procent minder kans om te overlijden aan hartaandoeningen. Daarnaast versterkt hardlopen ook de bloedvaten in je lichaam. Het goed functioneren van deze bloedvaten is een must om het zuurstofrijke bloed te verplaatsen in je lichaam. 

Het verouderingsproces

Wist je dat hardlopen zelfs het verouderingsproces kan vertragen? Een studie uit 2018 heeft aangetoond dat hardlopen goed is voor de ontwikkeling van telomerase. Telomerase is een enzym in het lichaam die de lengte van telomeren bepaalt. Wat zo belangrijk is aan telomeren is dat het stukjes DNA zijn die ervoor zorgen dat onze cellen en chromosomen beschermd worden tegen het verouderingsproces. Door het hardlopen worden dus meer telomerase enzymen aangemaakt, die er weer voor zorgen dat de telomeren langer worden en daardoor worden onze cellen en chromosomen meer beschermd tegen het verouderingsproces. Het houdt ons dus niet alleen gezond, maar het houdt ons zelfs jong.